Bitcoin (BTC) Nedir? Nasıl ve Nereden Alınır?

Bu yazımızda Blokzincir ağının keşfinden bir yıl sonra keşfedilen Bitcoin'i öğreneceğiz. Gelecekte tarihte Dünyanın yeni bir para devrimi olarak adlandırılacak olan dijital para devrinin başlangıç eserini inceleyeceğiz. Hadi gelin bu devrimi birlikte öğrenelim.

Giris

2008 krizi sonrası Satoshi NAKAMOTO adlı kişi ya da kişiler uçtan uca elektronik ödeme sistemi olan Bitcoin' e dair teknik yazılarını yayınladılar. Böylece Bitcoin merkezi olmayan, üçüncül müdahalelere karşı korumalı kripto para birimi olarak ortaya çıktı.

2009 yılında halka açık ağ olarak kullanıma girdi. Sonrasında Bitcoin, ilk başarılı kripto para olarak "1. nesil Blockchain" olarak adlandırıldı.

Satoshi Nakamoto 2009 yılı şubat ayında Nakamoto Enstitüsünün web sitesinde bir metin yayınladı. Dijital para birimlerinin önemini anlatan bu metinde, şu sözler yer almakta:

“1990’LARDAN BERİ İFLAS EDEN TÜM ŞİRKETLER YÜZÜNDEN PEK ÇOK İNSAN OTOMATİK OLARAK E-PARA BİRİMLERİNİ BENİMSEMEYİ REDDEDİYOR.”

“UMARIM, VATANDAŞLAR KENDİLERİNİ MAHKÛM EDENİN, BU SİSTEMLERİN MERKEZİ OLARAK KONTROL EDİLEN DOĞASI OLDUĞUNU BİR GÜN ANLAYACAKLAR. SANIRIM İLK DEFA MERKEZİ OLMAYAN VE GÜVENE DAYALI OLMAYAN BİR SİSTEMİ DENİYORUZ.”

{getToc} $title={Table of Contents}

Bitcoin (BTC) Hakkinda Temel Bilgiler

Proje Adı: Bitcoin (BTC)

Bulunduğu Sektör: Para Birimi

Web Sitesi: https://bitcoin.org/tr/

Teknik Makale: https://bitcoin.org/bitcoin.pdf

Toplam - Dolaşan Arz: 19,671,900 (%93,68 Son Güncel Veri: 03.04.2024) Kaynak

Maksimum Arzı: 21,000,000

Desteklediği Blok Zincir Ağları: BTC Ağı (Tüm Blok Zinciri Ağları ile Entegre)

Satın Alınabilecek Borsalar: Binance, MEXC, KuCoin, HTX, Gateio, OKX, Bybit vb.leri.

bitcoin-btc-nedir-nasil-ve-nereden-alinir-satoshi-nakamoto-kimdir-bitcoin-btc-hakkinda-referralbrotherhood.com

Bitcoin Nedir?

Bitcoin, yaratıcı bir ödeme ağı ve yeni bir para birimidir.

Bitcoin, eşler arası teknolojiyi kullanarak merkez otorite veya banka olmadan çalışan bir sistemdir. İşlemlerin yönetimi ve bitcoinlerin dağıtımı toplu olarak ağ tarafından idare edilir. Bitcoin açık kaynaklıdır; tasarımı halka açıktır, kimse Bitcoin'e sahip değildir ve onu kontrol edemez, herkes katılabilir. Bitcoin kendine has birçok özelliği sayesinde diğer ödeme yollarıyla yapılamayacak çok farklı ödemelerin üstesinden gelebilir.

Bitcoin Blockchain platformunda üretilebilecek maksimum Bitcoin miktarı 21 milyon adettir. Bitcoin uçtan uca, adresten adrese transfer imkanı sağlamaktadır, ayrıca blok üretim süresi yaklaşık 10 dakikadır.

Bitcoin adresleri kullanıcıların platform üzerindeki kimlikleridir. İşlemi yapan şahısla ilişkilendirilemezler ve bu adreslerin anahtarları kaybedildiğinde adresler üzerinde hak iddia edilemez.

Bitcoin, dağıtık yapısı sayesinde çok kısa bir sürede günümüz finansal düzenine karşı yükselişe geçti. Ayrıca bu onu kapitalist düzenin düşmanı da yaptı. Çünkü günümüz finans sistemi kapitalist sistemin elinde.

Bitcoin ağına giren işlemlerin takip edilmesi mümkün iken, işlemi gerçekleştiren kişinin kim olduğunu bulmak olanaksızdır.

Bitcoin Blokzincir ağında onaylanan işlemler, zincir yapısından dolayı geri döndürülemez ve bu işlemler değiştirilemez.

Düzenlemeye ya da kontrole tabii tutulamadığı için Bitcoin' in değeri sıfır noktasından, binlerce dolara kadar yükselmiştir. Sınırlı arzı göz önüne alındığında daha da yükseleceği düşünülüyor.

Spot Bitcoin ETF Nedir?

Amerika Birleşik Devletleri Menkul kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) 10 Ocak 2024 Tarihinde 11 adet Spot Bitcoin ETF (Exchange Traded Fund) onayladı. Bu uzun bir zamandır beklenen bir gelişmeydi.

Bu onayda 11 adet şirketin Bitcoin ETF' si bulunuyor. Bu şirketler; ARK 21Shares, Invesco Galaxy, VanEck, WisdomTree, Fidelity, Valkyrie, BlackRock, Grayscale, Bitwise, Hashdex ve Franklin Templeton.

Peki bu ne anlama geliyor? Artık Bitcoin ABD piyasalarında bir yatırım aracı olarak kabul edildi. Arzı 21 milyon adet ile sınırlı olan Bitcoin daha da değerli bir yatırım aracı haline dönüşmüş bulunmakta.

Bu onay neticesinde Kripto paralar artık bildiğimiz hisse senedi borsaları ile bir araya gelerek finans sistemini genişletmiş oluyor. Son zamanlarda Blokzincir ve Metaverse fonlarında ki artış yatırımcıların Blokzincir teknolojilerine büyük ilgi gösterdiğinin bir kanıtıydı. Spot Bitcoin ETF onayı bu ilginin sonucu olabilir. Bu onay Kripto sektörü için bir dönüm noktası olacak.

Bitcoin Calisma Mantigi Nedir?

Bitcoin merkezi olmayan, arzı sınırlı, herhangi bir otoriteye bağlı olmayan bir dijital paradır. Blokzincir üzerinde oluşturulmuş kriptografik bir ağ üzerinde yani BTC ağında kişiler arası para transferine imkan sağlar yani dijital para olarak kullanılabilir. Eski zamanlardan beri süregelen altın yatırımına yeni bir alternatiftir.

Bitcoin' in Amaci Nedir?

Bitcoin' in amacı dünyadaki mevcut para sistemine yeni bir alternatif getirmektir. BTC kişiler arası, şeffaf ve her yere ulaşabilen bir kripto paradır. Mevcut Dünya para sistemindeki dominant para birimi olan ABD Dolarına ve yatırım aracı Altın karşısındaki en iyi seçenektir. Bitcoin hem bir rezerv parası olarak hem de ticaret de kullanılabilir.

Bitcoin Devlet Guvencesi Var Mi?

Bitcoin merkezi bir otoriteye bağlı olmayan dijital (kripto) paradır. Bir devlet güvencesi bu yüzden söz konusu değildir. İleride çıkacak olan yasalar ile Bitcoin altın gibi bir değer olarak kabul edilirse devlet güvencesi altına alınabilir. El Salvador ve Orta Afrika Cumhuriyeti ülkeleri Bitcoin' i yasal olarak kabul etmiştir. Rezerv parası olarak, ayrıca ödeme işlemlerinde kullanıyorlar.

Bitcoin ve Avantajlari Nelerdir?

"Bitcoin, çok az masrafla para transferi yapmanın en basit yoludur."

Şimdi gelelim Bitcoin'in hayatımıza kattığı avantajlarını ve faydalarını öğrenmeye.

Mobil Odemelerde Kolaylik Saglar

Bitcoin mobil platformlarda basit iki adımla ödeme yapmanızı sağlar: QR kodu tara ve öde. Kartınızı okuyucudan geçirmek, PIN kodu girmek ya da bir şey imzalamak gerekmez. Bitcoin ödemesi alabilmek için tek ihtiyacınız olan Bitcoin cüzdan aplikasyonundaki QR kodunu göstermek ve arkadaşınızın telefonuyla taramasını sağlamaktır. Ya da iki telefonu birbirine dokundurabilirsiniz (NFC radyo teknolojisini kullanarak).

Paraniz Uzerinde Kontrol ve Guvenlik Saglar

Bitcoin işlemleri askeri düzeyde kriptografiyle sağlanır. Kimse sizin adınıza para talep edemez ve ya ödeme yapamaz. Cüzdanınızı korumak için gereken adımları attığınız sürece, Bitcoin size paranızı kontrol etme ve dolandırıcılıktan korunma yeteneklerini sağlar.

Her Yerde ve Her Zaman Çalisir

Aynen eposta'da olduğu gibi, ailenizi aynı yazılımı ve aynı servis sağlayıcıyı kullanmaya mecbur etmek zorunda değilsiniz. Bırakın istediklerini kullansınlar. Burada bir sorun yok, hepsi aynı açık teknolojiyi kullandığından uyumludur. Bitcoin iletişim ağı hiç bir zaman uyumaz, tatillerde bile!

Hizli Uluslararasi Odemeler Saglar

Bitcoin ile Afrika'dan Kanada'ya 10 dakika içerisinde BTC transfer edilebilir. Bu süreci yavaşlatacak, gereksiz ücretler çıkaracak veya transferi donduracak aracı bir banka yoktur. Komşularınıza ödemeyi başka bir ülkedeki akrabanıza yaptığınız gibi yaparsınız. Burada şunu belirtmekte fayda var. Bitcoin bu konuda bir öncüdür. Aynı şekilde çoğu altcoin bu konuda Bitcoin gibi çalışmaktadır.

Sifir veya Dusuk Ucret Avantaji Getirir

Bitcoin çok düşük bir ücret karşılığında ödeme almanızı ve göndermenizi sağlar. Çok düşük ödemeler gibi bazı özel durumlar dışında mecburi ücretlendirme olmaz. İşleminizin daha hızlı onaylanması ve Bitcoin sistemini idare eden kişilerin hakkını vermek için olabildiğince yüksek miktarda gönüllü ödeme yapmanız önerilir.

Kimliginizi Korur

Bitcoin’de kötü niyetli kullanıcıların eline geçirerek sizin yerinize geçebileceği bir kredi kartı numarası bulunmaz. Hatta kimliğinizi ele vermeden ödeme yapabilirsiniz, aynı gerçek para gibi. Ancak gizliliğinizi korumak için biraz efor sarf etmeniz gerekebilir.

Bitcoin Alisveriste Kullanilabilir mi?

Dünyada bazı firmalar Bitcoin ile ödeme işlemlerini gerçekleştiriyor ve ayrıca Bitcoin ATM leri de bazı yerlerde kullanılıyor. Wikipedia bilgilerine göre 2015 yılında Bitcoin ile ödeme alan tüccar sayısı 100.000 kişiyi aşmıştı. 2024 yılı itibari ile bu sayının 500.000 kişiye yaklaşmış olduğu düşünülüyor. Bitcoin ile ödeme alan bazı firmalar şunlardır; PayPal, Microsoft, Dell, Newegg, Overstock, Expedia, TigerDirect, Dish Network, Zynga, Time Inc, Virgin Galactic, Sacramento Kings ve dahası.

Bitcoin Turkiye Yasak mi?

Hayır Bitcoin Türkiye Cumhuriyeti devletinde yasak değildir. Türkiye de hali hazırda onlarca kripto para borsasında Bitcoin ve Altcoin değişim işlemleri yapılıyor. Yeni çıkacak olan kanun ile SPK onayı alınacak olan borsalar ile alım ve satım işlemleri devam edecektir. Türkiye de Bitcoin ve Altcoin' ler yatırım için güzel bir alternatiftir.

Altcoin Nedir?

Bitcoin' in yükselişinin ardından birçok kripto para birimi daha ortaya çıkmıştır. Bu para birimlerine "Alternatif Coin", bir diğer değişle "Altcoin" denmektedir.

Alternatif kripto para birimleri yaratılırken çeşitli noktalarda farklı özelliklere sahip olarak rekabet avantajından yararlanılmış ve yeni market tipleri ortaya çıkmıştır.

Bu farklılıklara üretilebilecek maksimum para miktarı, algoritma, Blockchain alt türleri (özel/paylaşımlı, izinli/izinsiz mutabakat) örnek olarak verilebilir.

Bitcoin Yarilanmasi BTC Halving Nedir?

Halving Bitcoindeki paraların ihraç oranını azaltan bir süreci ifade eder. Bir diğer ifadeyle Bitcoin yarılanması, madencilere sağlanan blok ödüllerinin dönemsel olarak azaltılmasıdır. Bu işlem, Bitcoin arzının maksimum arzına ulaşılana kadar devam etmesini sağlar. Halving sayesinde Bitcoinin sabit bir hızla piyasaya sürüleceğini ve öngörülebilir bir azalma oranı göstereceğini garantiledikleri için Bitcoin ekonomik modelinin temel öğelerinden biri haline gelmiştir. Enflasyon oranının bu şekilde kontrollü olması, Bitcoin ile temelde sonsuz arza sahip olan geleneksel itibari paralar (Dolar, Euro vb.) arasındaki başlıca farktır.

Bitcoin’de ilk yarılanma, 2012 yılında gerçekleşti ve blok ödülü 50 BTC’den 25 BTC’ye düşürüldü. İkinci halving 2016 yılında gerçekleşti ve blok ödülü 25 BTC’den 12.5 BTC’ye düşürüldü. Üçüncü halving 2020 yılında gerçekleşti ve blok ödülü 12.5 BTC’den 6.25 BTC’ye düşürüldü. Bir sonraki halving 2024 yılında gerçekleşecek ve 3,125 BTC ödüle düşürülecek. Bu süreç bu şekilde devam ettikçe Bitcoin'in daha da değerli hale gelmesi kaçınılmaz gözüküyor.

16-17 Nisan 2024 civarı bir tarihte, blok başına 6,25 BTC olan Bitcoin blok ödülü, blok başına 3,125 BTC’ye düşürülecek. Bitcoin için bu olay bir zaferin ve daha çok değerlenmenin habercisi. Piyasada büyük değişimler meydana gelebilir.

Aşağıda Bitcoin Halving ile ilgili Bircoin Halving-Zaman grafiği paylaşılmıştır. Konuyu anlamak için grafiği inceleyiniz. Zamanla halving ödül eğrisi daha yatay bir hale geliyor ve 21 milyon maksimum arza sahip olan Bitcoin arzı zamanla daha az artış gerçekleştiriyor.

bitcoin-btc-halving-yarilanma-zaman-grafigi-referralbrotherhood.com

Resim: Zaman ve Bitcoin yarılanması zorluğu sayısı grafiği

Bitcoin Nasil Deger Kazaniyor?

Yukarıda anlattığım gibi Bitcoin arzı sınırlı olan bir varlıktır. Dünya devletlerindeki itibari paralar Amerikan doları, Avrupa Birliği Euro, Türk lirası ve diğer paraların arzı sınırsızdır. Belirli bir değerde kalamazlar ve sonuçta enflasyon ortaya çıkar. Amerikan merkez bankası FED düzenli olarak her yıl belirli miktarda doları yakarak imha eder. Bitcoin Altın ve Gümüş gibi sınırlı bir varlıktır sadece 21 milyon adet olacak şekilde kriptografik olarak yazılmıştır. Bu arz artamaz veya azalamaz. Ayrıca her yarılanma döneminde madencilik oranı daha da zorlaşır. Daha da az üretildiği için deflasyonist bir yapısı vardır. Yani hem arzı sınırlı bir varlık hem de her yıl daha da zor çıkarılan bir varlıktır. Bu da zamanla değer kazanmasını sağlar.

Bitcoin (BTC) Nasil ve Nereden Alinir?

Bitcoin alabilmek için ilk önce belirlediğiniz bir kripto para borsasına kayıt olup hesap açmanız gerekiyor. Türk Lirası (TRY) yatırma işlemini yapabilmeniz adına ilk önce Binance Türkiye borsasına kayıt olunuz ve kimlik doğrulama yapınız. Nasıl kayıt olmanız ve kimlik doğrulama yapmanız gerektiği ile ilgili rehber aşağıda tıklayınız.

Öğrenmek İçin Tıklayınız. Binance Türkiye Nasıl Kayıt Olunur? Kimlik Doğrulama KYC Nasıl Yapılır?

Ayrıca Aşağıda kayıt olabileceğiniz diğer kripto para borsalarının linklerini de paylaştım.

Kayıt olup hesap açtıktan sonra hesabınıza Türk Lirası Göndermeniz gerekiyor. Bu oldukça kolay. Aşağıda nasıl yapıldığına dair bir rehber hazırladım tıklayınız.

Öğrenmek İçin Tıklayınız. Binance TR Türkiye Borsasına Nasıl Para Yatırılır? Nasıl Para Çekilir?

Bitcoin (BTC) satın alınabilecek borsaların başında: Binance, MEXC, KuCoin, HTX, Gateio ve daha bir çok borsa yer alıyor. Aşağıda sıra ile ismi yazılan borsalara kayıt olup ve hesap açtıktan sonra BTC alarak, Bitcoin dünyasına giriş yapabilirsiniz.

Binance Türkiye TR Borsasına Kayıt Olup Bitcoin (BTC) Almak İçin Tıklayınız.

Binance Borsasına Kayıt Olup Bitcoin (BTC) Almak İçin Tıklayınız.

MEXC Borsasına Kayıt Olup Bitcoin (BTC) Almak İçin Tıklayınız.

KuCoin Borsasına Kayıt Olup Bitcoin (BTC) Almak İçin Tıklayınız.

HTX Borsasına Kayıt Olup Bitcoin (BTC) Almak İçin Tıklayınız.

Gateio Borsasına Kayıt Olup Bitcoin (BTC) Almak İçin Tıklayınız.

Bu yazımı beğendiyseniz "Hooked Protocol (Hook) Coin Nedir? Nasıl ve Nereden Alınır?" adlı makalemi de okuyabilirsiniz.{alertSuccess}

Note: "All content on this website is copyrighted."

Not: "Bu web sitesindeki tüm içerik telif hakkıyla korunmaktadır."

Referral Brotherhood

The author, who has been following Blockchain Technologies and the Cryptocurrency world since 2010, founded the "Referral Brotherhood" platform in 2021. The author, who loves science and astronomy, conducted mathematical studies on Fibonacci numbers and developed certain algorithms. In 2022, he discovered the application called "Crypto Bull vs Bear Index" and the first stable version of V.1.0 was published on 09.05.2022. In this way, it filled a huge gap in the cryptocurrency ecosystem. The author, who has received technical analysis, Blockchain technologies and digital marketing training, is fluent in the Pinescript programming language. Crypto Bull vs Bear Index

Daha yeni Daha eski

İletişim Formu